V souladu s podzimem a jeho tři období

S ustupujícím letním horkem a nastupujícím chladnějším podnebím přicházejícího podzimu dochází k mnoha změnám, včetně změn v našich tělech. Proto abychom zvládli změnu počasí a co nejlépe se připravili na podzim je potřeba abychom se sladili s přírodou, uzpůsobily stravování a ponořili se více do sebe. Příroda nám dává odpovědi na to, co máme dělat. Je nám zima? Zůstaneme doma v teple, Cítíme se zahleněný? Jdeme nasbírat houby, které odhleňují. Jsme unavený? Odpočíváme a dopřejeme si spánek třeba i během dne. Nejsme-li v souladu s přírodou a nevnímáme-li sezónní změny, pak nás to ovlivní třeba tak, že podzim strávíme nemocní, unavení nebo se špatnou náladou.

Jak se naladit na podzim, abychom ho snášeli dobře po všech stránkách?

Tradiční čínská medicína nám ukazuje hned několik způsobů, jak se na podzim naladit a zvládnout sezónní změnu. Podzim, stejně jako každé roční období spadá do jednoho z pěti elementů, v tomto případě KOV. Kov jak víme je pevný, tvrdý, ale může být i ohebný a je možné ho dát i do původního stavu. Stejně jako příroda se mění se změnou sezóny, mění se i naše těla. Všichni se ale nakonec aklimatizujeme a najdeme znovu rovnováhu. Změny však z počátku mohou být nepříjemné, ale lehce se přizpůsobíme pokud se na podzim naladíme třeba jen tím, že zpomalíme, zamyslíme se nad změnou stravování, výběrem potravin, nad denním režimem, sebepéčí a vše co můžeme nechat na později odložíme.

Rozdělme si podzim na 3 části a zkusme je následovat..

Začátek podzimu

Jak víme tak podle čínského kalendáře podzim začíná o trochu dříve než jsme zvyklý, stejně tak zima, jaro, léto.. Vnímáme-li přírodu pak sami cítíme, že s blížící se polovinou srpna začínají být večery chladné a to už přichází podzim, což je čas začít připravovat naše tělo na chladnější počasí. V tomto období naše tělo zadržuje více vlhkosti. Proto už v předešlém období, tzv. Pozdního léta (symbol pro element země, orgán žaludek/slezina), které spadá zhruba do července, bychom stravování měli zaměřit na odhleňování, odstraňování vlhka z těla.

Slezina je zodpovědná za přepravu naší potravy a její přeměnu na živiny. Je to orgán, který nemá rád vlhkost a chlad, ale preferuje sucho a teplo. Vlhkost v těle je řekněme už část výstélky pro bakterie, které mohou vlivem oslabené imunity zesílit a způsobit nemoc. Proto správná činnost sleziny pomáhá do budoucna bojovat proti nachlazení a infekcím. Vzhledem k tomu, že nachlazení je výraznější na podzim se změnou počasí, posílení sleziny a zbavení se vlhkosti je nezbytné pro udržení zdraví. Výčet potravin a pojednání o slezině najdete zde.

Naopak potravinám, které přispívají k vytváření větší vlhkosti v našem těle, obecně cukr, mouka, mléko se na začátku podzimu vyhýbejte, abyste pomohli tělu adaptovat se a přejít do nového období. Vyhněte se také studeným jídlům, jako je meloun a hořký meloun, které jsou v letních měsících ideální, ale během tohoto přechodu mohou vést k zažívacím problémům, jako je průjem a bolesti břicha. Do jídelníčku můžete zařadit Čaj z ředkve. Jeho pití odstraňuje letní horko z vašeho těla, dále hleny v plicích a žaludku.. Zlepšuje chuť k jídlu a trávicí funkce a působí protizánětlivě na plíce.

Postup přípravy:

Omyjte 100 g plátků bílé ředkve.

Vložte ředkev do mírně osolené vody a vařte 5 minut.

Nalijte do šálku a pijte až 2x denně pro maximální přínos pro zdraví.

Polovina podzimu – začátek září až začátek října

Z tradiční čínské medicíny víme, že jin a jang by měli být v rovnováze, to je přirozený stav. Někdy v polovině podzimu je výživa jin nanejvýš důležitá. Do skupiny Jin patří i klid, ne-aktivita.  Měli bychom se podobat zvířatům, která se v chladných měsících ukládají ke spánku a využívají tyto měsíce k přípravě na další období. Když svou energii šetříme, tělo zrelaxujeme, snáze pak projdeme chladnějšími měsíci ve zdraví. K tomu může pomoci nějaké meditační cvičení, v tčm sem patří např. čchi kung.

S polovinou podzimu přichází i sucho, které je potřeba vyvažovat zvlhčením. V tomto období obvykle méně prší, takže sucho, které postihuje naše tělo, plíce, můžeme kromě správného výběru potravin doplnit i návštěvou parní sauny.

Co se týká jídel, tak není vhodné konzumovat suchá jídla jako je cokoliv smaženého nebo uzeného. Naopak si můžeme udělat smoothie kam dáme hrušku, med, rosolovku řasotvarou (houba) a rostlinné mléko jako je sojové například. To zvlhčí naše plíce, který suchem nejvíce trpí.

Polovina podzimu je i začátkem zvýšeného pracovního nasazení a tedy i prosezení času u počítačů, kdy se nám pomalu oslabuje imunita, přichází únava..mimo změnu potravin nezapomínáme i na vitamíny. Určitě je dobré zařadit Čaj z kustovnice, která je doslova vitamínovou bombou, je bohatá jak na vitamíny, tak aminokyseliny (až 18 druhů)  a stopové prvky. Její červená barva je způsobená vysokým podílem karotenoidů, dále v ní najdeme vitamín B1,B2, B6 vitamín C (500x více než pomeranč), vitamín E, vápník a železo (15x více než špenát), provitamín A, takže je skvělým přípravkem na vyživení těla vitamíny.

Abyste z čaje dostali co nejvíce, vařte ho nejméně 30 minut a nepijte ho zcela horký. Plody kustovnice pak můžete sníst nebo si přidat do kaše. Čaj z kustovnice se výborně kombinuje i s Chryzantémou, která je navíc i protizánětlivá. Kustovnice by se neměla konzumovat příliš pokud máte nízký tlak, jelikož ho snižuje, dále je kontraindikací při užívání léků na cukrovku, krevní tlak nebo ředění krve.

Konec podzimu – začátek října až začátek listopadu

S koncem podzimu přichází chladnější počasí doprovázené stejným suchem, jaké vidíme v polovině podzimu. Toto je roční období, kdy jsou plíce postiženy nejvíce a je pravděpodobnější, že onemocníme. Je správný čas vybírat více černě zbarvených potravin, jako je černý sezam a černé fazole. Mezi další potraviny, které bychom mohli jíst během celého podzimu patří: Batáty – doplňují náš střed, tedy opět slezinu/žaludek, čchi i krev, stejně tak Dýně nebo Zelí či Houby ve všech podobách.

Kromě správného naladění se na podzim skrze „podzimní“ stravu existuje i stravování dle konstitučního typu a k tomu je potřeba více individuální přístup. V případě, že byste měli o toto zájem, neváhejte mne kontaktovat, můžeme se domluvit na osobní konzultaci a vytvoření jídelníčku přímo na míru.

Přeji krásný podzim

Related Posts