ZÁŘÍ – Slezina/Slinivka břišní

Náš „postnatální základ“, tedy nejdůležitější orgán po narození.

Slezina (pchi), k níž patří Slinivka břišní dle tčm je jeden z nejdůležitějších orgánů v našem těle. Nejenom, že je párovým orgánem žaludku a velmi se podílí na procesu trávení, ale jako hlavní orgán (vedle žaludku a tenkého střeva) vytváří esenci z potravy, která vyživuje naše tělo. Né nadarmo se o ní říká, že je naším postnatálním základem. Je to orgán, který spadá do elementu země a její (energie) ČCHI je spjata s (energií) Čchi pozdního léta, obdobím vlhka – které sama nemá ráda.

V rámci procesu trávení je její hlavní úlohou přeměnit potraviny a tekutiny v esenci, kterou pomocí své Čchi vynáší k plicím a dál pomocí srdce a krve přenáší do všech částí našeho těla, našich kostí, naší pokožky,..

Tedy funkce sleziny je důležitá pro tvorbu esence z potravy, ale i krve, na jejíž tvorbě se podílí také.

„Krev je esencí potravy“

Je-li její funkce narušena, může dojít k nadýmání, průjmům, nechutenství, až k úbytku hmotnosti, chudokrevnosti, atp.

Období vlhka – je pro slezinu velmi náročným obdobím, protože slezina má ráda sucho a tak obzvláště v této době bychom jí mohli pomoci například tím, že budeme jíst:

teplé snídaně, malé porce jídla několikrát denně, jíst pravidelně vývary a stravu podporující čchi sleziny, tedy:

zrniny: jáhly, rýže, oves, pšenice, kukuřice, amarant, pohanka, ječmen, špalda; luštěniny: adzuki, černé fazole, čočka, cizrna; ovoce: višně, třešně, datle, kokos, jahody, fíky; zelenina: mrkev, dýně, sladké brambory, hrášek, pastiňák, hrášek; zelenina štiplavé chuti: cibule, česnek, pórek, zázvor; maso, ryby, živočišné produkty: drůbež, kuřecí, hovězí játra, hovězí ledviny, jehněčí, a především vývary nebo polévky s makrelou, lososem, ančovičkami, tuňákem, pstruhem či škeblemi; bylinky a koření: anýz, badyán, muškátový oříšek, kardamon, koriandr, vanilka, dobromysl, zázvor, tymián, skořice, černý pepř, fenykl; sladidla: rýžový sirup, ječný slad, melasa, datlový sirup; mléčné produkty: máslo, případně sýry, vyhnout se studeným, vlhkost ve slezině vytvářejícím ; pzn.lepší jíst malé množství nezpracované, čerstvé syrové potraviny a naopak jíst více potravin, které jsou lehce povařené. …A vyhnout se sladkostem co nejvíce to jde : – )

Zde i recept na:

Kaše congee: https://cestacisarovny.cz/2019/02/22/special-beauty-therapy/

Slzovka obecná: https://cestacisarovny.cz/2016/11/14/miss-monica-betty/

Co dále slezina nemá ráda? Nadměrné přemýšlení, přemítání, zádumčivost, stresy a tak se snažte utišit svou mysl například skrze pravidelnou meditaci nebo ještě lépe cvičením čchi kung : -). Najděte si kurz a jděte cvičit, TADY A TEĎ.

O slezině toho lze napsat skutečně mnoho, doporučit lze i mnohem více potravin, důležitých bylinek,.. Slezinu je potřeba podporovat neustále, je zdrojem naší energie, obranyschopnosti, podílí se na všech procesech v těle. Né nadarmo se element země zobrazuje v rámci hvězdy WU XING právě uprostřed. Je naším středem.

Zdroj: KČM I., V.Ando, Martina Kupcová 

Related Posts