Na jarní rajčatovou polévku každé jaro vzpomínám v souvislosti s mými začátky v tradiční čínské medicíně a protože rajčata má asi každý rád (kromě potravinových alergiků) tak sdílím recept, který se dá servírovat teplý, a to nejenom na jaře, ale velmi vhodný je i v létě (i studený jako španělská polévka Gazpacho). Recept je velmi jednoduchý:
2 lžíce olivového oleje
1 cibule
1 kg rajčat
Zeleninový vývar (případně vývar z čínských bylin jako je Děhel čínský, Jujuba čínská, kustovnice, čímž tak také doplníme střed a podpoříme čchi, krev, ale trochu i rozhojníme ledviny, ještě více doplníme játra a svlažíme plíce)
Rozmixovat a je to. Přidáme špetku chilli (kajenského pepře) a něco zeleného.
Dle tčm: rajče je ochlazující až studená potravina (vhodnější pro horkokrevné typy lidí), má sladkou až kyselou chuť, takže podporuje játra a yin, tedy vyživuje játra a jako orgán ho změkčují. Ostrá chuť chilli je naopak zahřívající, takže povahu polévky můžeme malinko měnit. Chilli pomáhá otevřít povrch, to znamená, že vylučuje chlad, který jarní vítr snadno přenáší do našich pórů – působí tedy preventivně proti vzniku různých nemocí z chladu a větru. Pikantní chuť také stimuluje zažívání a uvolňuje hlen, podporuje tedy čchi žaludku, plic.
Ze západního pohledu na rajče můžeme říct, že je bohatým zdrojem vitaminu A, kyseliny listové a vitamínu C. Dále obsahuje živiny a antioxidanty, jako lykopen, beta-karoten a lutein. Rajče je známý pro své protirakovinné vlastnosti.
Základ vývaru může být libovolný s tím, že tradiční zeleninový vývar velmi doplňuje náš střed a toho není nikdy dost, ale zvolit můžeme i variantu s čínskými bylinkami, které chvíli povaříme, ke konci vyndáme Děhel čínský, přidáme rajčata, koriandr, chvíli povaříme a přidáme kokosové mléko. Snad vám bude chutnat.