SRPEN – Trojitý zářič

Trojitý zářič (san-ťiao) patří do elementu oheň (jako srdce, perikard, tenké střevo), a jak víme tak k elementu oheň patří léto, tedy období horka. V tomto období není nejvíce zatěžováno jen srdce, perikard, tenké střevo, ale i trojitý zářič, což je takový „termoregulační orgán“.

Hlavní funkcí trojitého zářiče je přeprava prvopočáteční ČCHI, která je podkladem pro činnost všech orgánů, dále se podílí na přepravě tekutin a stravy. Je to jakýsi „kanál“, jímž se roznáší tyto složky.

„Když je trojitý zářič průchodný, pak je průchodné všechno uvnitř, venku, vlevo, napravo, nahoře i dole. (Umožňuje) prostupovat celým tělem, harmonizovat nitro i regulovat vnějšek, vyživovat vlevo i vpravo, vést nahoru a rozptylovat dolů; není nic důležitější než je toto.“

Jednoduše řečeno, trojitý zářič něco někam roznáší, distribuuje, na něčem se zároveň podílí. Příkladem mohou být tekutiny, které dopravuje k plicím, odkud jsou rozptýleny do organismu a také je odvádí dolů do močového měchýře, odkud jsou vylučovány z těla ven, atd. Tudíž reguluje vodu.

Rozděluje se na 3 oblasti (horní, střední a spodní). V čchi kungu se často hovoří o spodním tantienu, čímž je oblast spodního zářiče, tedy místa, kde můžeme budovat – posilovat svou energii ČCHI skrze různé cviky.

Nebudeme si ale plést hlavu. Důležité je vědět, že i tento „orgán“ má své místo v čínské medicíně a napomáhá funkcím orgánů.

Jak tento orgán můžeme podpořit?

V období léta se snažíme o vyvažování horka/chladu, tedy dobré je se zaměřit opět na potraviny, které v horkém létu schlazují, je-li opravdu vedro. Schlazující vlažné bylinné čaje (mátový, zelený..), obiloviny, kukuřice, ředkvičky, ředkev, mořské plody, a podobně jako u minulých měsíců perikardu, srdce zde. A protože máme i hodně rybízu, tak ten nevynecháme, jelikož vyživuje nedostatečný jin (tekutiny, ochlazuje), odvádí vlhko, ..

Důležité je však zohlednit dané počasí, v období dešťů a zimy se naopak zahřát, vysušit. Je to o neustálé kontrole tělesné teploty. Brzy nám dle solárního kalendáře začíná podzim a na ten je nutné se také připravit.

Cvičení čchi kung – cvik pro trojitý zářič je často první forma v rámci sestavy Osm kusů brokátu : – ), cvičit ho můžete nejlépe mezi 19-23 hodinou. Najdete ho však i v rámci orgánové sestavy, meridiánové sestavy, atd…Doporučuji zacvičit si celou sestavu předtím, než jdete spát, pro vyvážení YIN i YANGU, harmonizaci trojitého zářiče, který jak jsem již psala zahrnuje všechny orgány : -).

Zdroj: KČM I., V.Ando, Martina Kupcová 

Related Posts