ŘÍJEN – Žaludek

ŘÍJEN – Žaludek

Žaludek (wej), stejně jako Slezina tvoří náš postnatální základ. Je párovým orgánem sleziny a jangový aspekt elementu země.

Asi není potřeba psát jakou má funkci.., říká se o něm, že je „mořem potravy, čchi a krve“, vytváří jemné esence výživy, kterou ČCHI sleziny roznáší pak do celého těla, aby mu poskytla výživu (k tomu více u Sleziny).

ČCHI žaludku by měla za normálních podmínek klesat, aby zbytky potravy mohly sestoupit dále do tenkého střeva, tlustého střeva…a byly vyloučeny. Je-li ČCHI žaludku oslabená, potrava se nemusí rozložit a vzniká např.bolest v žaludku, říhání hnilobných pachů, odpor k jídlu a další..

„Žaludek je mořem potravy a řídí výživu. Ve všech čtyřech ročních období ČCHI žaludku je základem (pro ostatní orgány), a proto na ní závisí, zda v těchto ročních obdobích dojde k onemocnění a zda je bude anebo nebude možno vyléčit.“

„Když je silná ČCHI žaludku, potom je silných i patero cangů (plných orgánů) a šestero fu (dutých orgánů).“

„Když žaludek není v harmonii, pak se i esenciální čchi vyčerpává.“ – bez esence orgány ztrácejí zdroj své energie.

Jak můžeme žaludku pomoci?

Vzhledem k orgánovým hodinám, tedy u žaludku čas 7-9 hodina ranní je nejlepší dát si v této době dobrou snídani, nejlépe teplou a především pak v zimě. Proto, aby se Čchi a krev neustále doplňovali, je potřeba dobře jíst a nechat tělo vytvářet vyživující esenci.

Není-li chuť k jídlu po ránu, posuňte snídani na 10 hodinu a dejte si oběd třeba ve 13h nebo později. Pomalu posilujte žaludek a půjde-li Vám to skrze jídlo, úpravu času, pak časem si s chutí dáte snídani i v 8h.

Žaludek nemá rád sucho, má rád vlhko. To znamená doplňujte tekutiny (s mírou). Máte-li dostatek tekutin v žaludku, pak se Vám dobře tráví; máte-li nedostatek tekutin, pak máte žízeň, sucho v ústech a na jazyku, trávení je slabé.

Chcete-li předejít prázdnotě tekutin v žaludku, vyvarujte se konzumování jídla pozdě v noci.

Cvičením čchi kung – díky kterému nejenom zprůchodňujeme dráhy žaludku, ale zároveň i pracujeme s myslí, která uvolňuje energii – okysličuje orgány. Harmonizujeme tak žaludek případně jiné orgány, které jeho funkci ovlivňují.

„Harmonizujeme-li žaludek, harmonizujeme náš střed“

U žaludku by měl být zmíněn i jeden z nejznámějších akupunkturních bodů ST36 Zu San Li, bod dlouhověkosti, podporující ČCHI žaludku, řádnou čchi, zpevňující slezinu, harmonizující žaludek. Říká se o něm, že ve staré Číně si ho moxovali eunuchové, když chtěli vzít do služby. Kdo totiž neměl na tomto bodě „znaménko“ z moxy, ten se považoval za někoho, kdo o sebe nepečuje a tedy by nebyl dobrým služebníkem pro druhé. :- )

Zdroj: KČM I.V.Ando, Martina Kupcová

Related Posts