ČERVEN – Tenké střevo

„Co je správné a co ne?“

Tenké střevo (siao-čchang) spadá do elementu oheň a je párovým orgánem srdce, ač s ním má jen málo společného. Nese odpovědnost za příjem tráveniny ze žaludku a vstřebávání živin, odděluje čisté (vyživující esenci) od nečistého (kalné sestupující dolů). Vše s pomocí žaludku a sleziny, které zkvalitňují celý proces.

Dojde-li v tenkém střevu k poruše funkce oddělování čistého od nečistého, projeví se to například kašovitou stolicí, průjmem a malým množstvím moči. Nefunkčnost tohoto orgánu může dále vést k nadýmání a bolestem břicha, zvracení a zácpě.

Tenké střevo a srdce mají sice málo společného, ale jsou v úzkém spojení po stránce psychické. Srdce uchovává ducha SHEN, řídí náš psychický a emoční život, avšak psychika závisí na úsudku a rozpoznání správného a nesprávného, funkci tenkého střeva.

Při rozhodování je to žlučník, který dává odvahu se rozhodnout, tenké střevo, které projasňuje mysl, rozlišuje co je správné a co ne a srdce, které usiluje o soulad všeho.       

Jak bychom mohli podpořit tenké střevo?

Krom toho, že budeme posilovat žaludek/slezinu je dobré také posilovat ledvinový jang, který dodává čchi a teplo a podporuje oddělování tekutin v tenkém střevě. Vhodné jsou tak například obiloviny jako oves, jáhly, rýže, pohanka..Luštěniny jako černé fazole, čočka. Ze zeleniny např.česnek cibule, pažitka, pórek. Z masa jehněčí, skopové, kuřecí, kachní, losos,…Zasypeme trochou koření: černý pepř, hřebíček, kůrou skořice, sušeným zázvorem.., a je-li náš ledvinový jang skutečně v prázdnotě, tak nejíme potraviny a ovoce chladné povahy, syrové potraviny a nesolíme příliš..

Dále je možné tenké střevo podpořit i z jiného úhlu, a to například cvičením čchi kung pro klidnou mysl a jasnovidnost. Protahováním dráhy tenkého střeva, která vede vnější zadní stranou ruky, přes zadní stranu ramene ke krční páteři. Od ní dále přes hrdlo na tváře, k oku, a končí před uchem.

Zkuste mít jasno.. 🙂

Zdroj: KČM I., V.Ando, Martina Kupcová   

Related Posts