ČERVENEC – Perikard

Perikard (sin-pao) spadá do elementu oheň a je párovým orgánem trojitého zářiče. Jako každý „obal“ chrání dle tčm před vnějšími škodlivými vlivy a tudíž cokoliv, co postihne srdce, postihne i jeho obal-perikard-osrdečník.

Víme, že srdce je císařský orgán, svrchovaný vládce všech orgánů (cang-fu) a sídlem ducha SHEN (šen). A o jejich blahobyt se stará právě perikard.

Funkce perikardu, jako orgánu, je velmi podobná funkci srdce, řídí krev, a možná proto si o něm ve starých spisech příliš nepřečteme, jako tomu je u srdce.

Akupunkturní dráha perikardu má (asi nepřekvapivě) stejný počet akupunkturních bodů jako dráha srdce, avšak ovlivňuje více střed hrudníku. Funguje jako „pohon“ energie čchi a krve plic a srdce.

Syndromy perikardu bychom mohli tak charakterizovat například pocity tíhy na hrudi, rozpínáním hrudi, bolestí na hrudi, útisky, atp.

Říká se, že perikard je takovým orgánem našich vztahů – já a mé okolí.  Je-li perikard dostatečně vyživený krví, je i mé okolí vyživené. : -)

Jak bychom mohli podpořit perikard?

Podobně jako naše srdce :o)

Do teplých dnů je možné zkusit třeba i odvar z Lilie (baihe), která dle tčm má povahu mírně chladnou, chuť sladkou, nahořklou a vztahuje se právě k dráze plic a srdce. Zvlhčuje plíce, rozhojňuje yin, zastavuje kašel, uklidňuje ducha a pročišťuje srdce.

Nesmí se však používat při kašli z větrného chladu, při prázdném chladu sleziny a žaludku nebo při průjmu.

Zdroj: KČM I., V.Ando, Martina Kupcová   

Léčivé rostliny Číny a Vietnamu, 2.díl, Pavel Valíček

Related Posts