KVĚTEN – Srdce

Srdce (sin)

Květen, lásky čas a i naše srdce vyžaduje pozornost. Srdce považujeme za jeden z nejdůležitějších orgánů a je tomu tak i v čínské medicíně, kde srdce spadá do elementu oheň, patří k létu a jeho párovým orgánem je tenké střevo. Neméně důležitý orgán patřící k srdci je osrdečník (perikard), o něm ale příště..

Srdce je císařský orgán, kromě řízení krve a cév v celém těle je v čínské medicíně považován i za sídlo ducha SHEN (šen).

„Existuje srdce z krve a masa; tvar má jako nerozvinutý květ lotosu a nachází se pod plícemi a nad játry. Existuje srdce duchovní; duch SHEN je transformací čchi a krve a je základem života.“

Duchovní srdce se považuje za sídlo psychiky, vědomí.

Je-li srdce silné, krev je hojná, pak je i vyrovnaný emoční život, jasné vědomí, dobrá paměť a dobře se spí.

Je-li srdce slabé, krev nedostatečná dochází k depresím, nejasnému myšlení, paměť je špatná, nespí se nebo spí až moc.

Krev srdce je kořenem mysli. Ukotvuje ducha SHEN.

Při nedostatku čchi srdce se pulz oslabuje a zhoršuje se prokrvenost organismu.

Nedostatek krve, srážení krve mohou vyvolat bolesti v oblasti srdce, modrání rtů a jazyka,..

Srdce má tendenci k přehřívání a tak je dobré ho předevší v létě jakkoliv „schlazovat“, uvolňovat, protahovat, dopřát mu klid-meditaci, vnímat ho, je to náš rádce a průvodce na stezce poznání.

Jaké potraviny jsou vhodné?

Hořká chuť patří k elementu oheň a tak pro schlazení srdce určitě vhodná. Z nápojů se tak může zmínit například i pivo, které si lze dopřát v malém množství : – )

Schlazující bývají obiloviny jako jsou jáhly, pšenice, quinoa, amarant…Ze zeleniny můžete volit klíčky mungo, okurky, celer, špenát, salát,…Z masa rybí produkty. Z bylinek nevynechat mátu peprnou a o mléčných výrobcích se obecně ví, že schlazují..ovšem ty s mírou.

A jak ještě můžeme srdci pomoci?

Přiměřenou radostí → stačí být spokojený TADY a TEĎ po každý den : -)

Zdroj: KČM I., Vladimír Ando, Martina Kupcová

Related Posts