Miso polévka pro naše ledviny

Co je Miso polévka? „Misoshiru“

Každoročně na zimu zmiňuji tzv. Miso polévku, ale co to vlastně je a z čeho se dělá a k čemu je dobrá?

O Miso polévce se neustále mluví v rámci tradiční čínské medicíny, ale tahle specifická polévka pochází z Japonska, je to spíše tradiční japonská polévka, která je běžnou součástí japonské kuchyně a často se podává k rýži. Základem je miso pasta, což je fermentovaná směs sojových bobů, mořské soli a rýže či ječmene.

Do Miso polévky patří mořské řasy, které v české kuchyni velmi chybí a přitom jsou velmi prospěšné pro naše ledviny (tím i kosti).

Miso pasta má skvělý zdroj bílkovin, vitamínů, minerálních látek a enzymů. Působí prospěšně při zvýšené hladině cholesterolu a hlavně vyživuje náš střevní mikrobiom.

Existuje mnoho receptů k uvaření Miso polévky, ale základem pro všechny je tzv. dashi, tedy vývar, který se nejčastěji připravuje z mořských řas a uzených sušených ryb, ve vegetariánské verzi jen z mořských řas nebo zeleninový.

Do vývaru dashi můžeme dát houbu shiitake (tu doporučuji pro zesílení účinku na doplnění krve), kořenová zelenina, pak mohou být přidány i další ingredience nebo se často kombinují v různých kombinacích např. brambory, šalotka, dýně, rozšlehané vejce, bílá ředkev, hlíva ústřičná, atp..

Když je vše uvařené můžeme přidat mořské řasy Wakame nebo Kombu (doporučuji pokrájet a nepřehánět, jelikož se zvětší 10-15x), které jsme namočili do studené vody na cca 15 minut.

Dále pak přidáme Miso pastu, kterou rozmělníme zvlášť v troše vývaru a nalijeme zpátky. Miso pasta polévku velmi ochutí, doporučuji na začátek 2 lžíce. Záleží na intenzitě chuti, existuje několik druhů Miso pasty. Čím je miso pasta tmavší, tím je její chuť intenzivnější a pozor u lidí s nadbytkem soli, př.při hypertenzi.

Po přidání miso pasty se polévka už nevaří.

Nakonec přidáme tofu, které se v polévce prohřeje a nakrájenou jarní cibulku.

Miso polévka z pohledu TČM:

Má sladkou a slanou chuť. Tonifikuje ledviny a slezinu, (žaludek). Posiluje QI sleziny. Posiluje krev. Odvádí horkost. Dodává jangovou energii, tedy mírně zahřívá. Podporuje YIN, tedy tělesné tekutiny.

Je vhodná do zimy, v chladnějších měsících.

  • Při zvýšené únavě, horším trávení.
  • Přehřátí, suchu v ústech, podrážděnosti.
  • Je možné si ji dát i na začátku nachlazení.

Podporuje vyplavování škodlivých látek – silně detoxikuje.

Related Posts