Čchi kung/Qi gong

qi gong/tai ji

Co je cílem taoistických praktik?

V tradiční čínské medicíně tvoří uchování, ochrana a výživa Tří pokladů základ optimálního zdraví a duchovní pohody. Těmi poklady jsou: JING (esence ťing) – QI (čchi-vnitřní energie) – SHEN (duch Šen)

Jing – esence

Jing je zdrojem života, zdraví a dlouhověkosti. Všichni se rodíme s esencí Jing, která je uložena v ledvinách a která pohání všechny ostatní energie. Jak stárneme, přirozeně vyčerpáváme naši esenci Jing; ale chronický stres, nemoci a nerovnováha vyčerpají náš Jing rychleji, než jej dokážeme doplnit prostřednictvím potravin a bylin. Jing musíme denně vyživovat získanou výživnou energií získanou ze zdravých potravin, vody, meditace, cvičení a čínských bylin. Abychom předešli vyčerpání a chránili náší esenci Jing, musíme se vyvarovat zneužívání drog a alkoholu, bulimie nebo anorexie, nadměrného cvičení a nadměrných sexuálních aktivit. To druhé je zvláště důležité pro muže. Většina zdravých žen si nemusí dělat starosti se ztrátou esence sexuální aktivitou. U všech žen je důležitější uchovávání krve. Čínská medicína nám říká, že krev a esence Jing sdílejí stejný zdroj. Zachování krve je pro ženu obzvláště důležité, protože když ztratí krev, ztratí Jing. Moudrost ženského těla iniciuje menopauzu jako způsob, jak uchovat krev a esenci pro delší zdravější život. Ženy, které zažívají velmi silné menstruace nebo jejichž menstruace chybí, mohou pociťovat esenciální prázdnotu a pro obnovení zdravé rovnováhy vyžadují akupunkturu a bylinné ošetření.

Qi – vitální energie

V češtině se Qi zhruba překládá jako vitální energie, ale její plný význam je stejně obrovský jako vesmír. Kaligrafie čínského slova Qi zobrazuje rýži v páře, což znamená, že Qi je neviditelná jako pára, ale také fyzická jako rýže. Tato energie není éterický filozofický koncept; Qi je hmatatelná, pohyblivá, dynamická, skladovatelná, plynulá a udržovací. Dělá a definuje vše o nás, v nás a kolem nás. Všichni jsme vyrobeni z Qi. Rostliny, byliny, hmyz a zvířata jsou vyrobeny z Qi. Vzduch, který dýcháme, je Qi. Energie, kterou získáváme cvičením, je Qi.

Akutní nebo chronické nemoci, špatné stravovací návyky, sedavý způsob života a nadměrné cvičení nebo  nedostatek spánku vyčerpávají Qi.

Dýchací cvičení a zdravé stravovací návyky doplňují Qi. Praktikování Kung fu jako Tai Chi, Qi Gong a další léčebná cvičení, která generují, pohybují a ukládají Qi.

Abychom vyživovali naši Qi, musíme žít vyváženým životním stylem, dobře jíst, dýchat, cvičit a chránit naši energii tím, že se vyhýbáme situacím a lidem, které naši energii vyčerpávají.

Shen – Duch

Čínská medicína pohlíží na Ducha jako na nedílnou součást našeho života a naší fyzické pohody. Kultivace Qi, Jing a Ducha je proto nezbytná pro udržení zdraví. Definice duchovnosti je jednoznačně individuální, protože různé duchovní praktiky fungují pro různé lidi. Ačkoli je proces kultivace Ducha dynamický a neustále se měnící, většina duchovních praktik vyžaduje vědomí život, záměrně založený na správném myšlení a správném jednání. Buddhistický učitel a spisovatel Llama Surya Das předává tato slova moudrosti: „Živá duchovnost a její náboženství nejsou památníky ani mauzolea, ale JSOU více podobné řekám, které potřebují a chtějí neustále proudit a nevyčerpatelně se doplňovat, odlivem a návratem do zdroje, donekonečna se recyklují a oživují. Ne staticky, ale extaticky – živá řeka Dharmy, pravdy a lásky, opravdového ducha. “ Když vyživujeme svého Ducha, pěstujeme ve svém každodenním životě pravdu, autentičnost a soucit pro sebe a ostatní, výsledkem čehož je energetická rovnováha a duševní jasnost.

Konečným cílem taoistických praktik, od Qi gongu a jógy, po bylinkářství a meditaci, je harmonizovat, kultivovat a rozšířit tyto tři energie.

Hledáte-li cvičení, které bere ohled na fyzickou, mentální, emoční či energetickou úroveň člověka, pak jste zde správně.

Ceny kurzů najdete ZDE.


Qi gong

Cvičení čchi-kung (Qi gong) je jedna z léčebných metod, při které se pracuje s tělem, myslí, dechem, energií čchi a duchem Shen.  Jednu z nejdůležitějších rolí hraje naše Mysl, která vytváří silnou energii, ať už pozitivním nebo negativním směrem. Vzhledem k tomu, že se jedná o podstatný zdroj energie, který je těžko zvladatelný, je nutno s ním pracovat. Vedle práce s myslí je dvakrát tak důležité pracovat s duší (Shen), která se dle číňanů nachází v srdci. Duševní stav člověka je mnohonásobně silnější než myšlenky samotné. Samozřejmě, že myšlenky jsou důležité, ale pokud jsou naše pocity v rozporu s našimi myšlenkami, jsou první, kdo zvítězí. Naučíme-li se ovládat tyto mechanismy, na jejichž základě funguje vše v nás a kolem nás, pak se můžeme stát vědomými tvůrci naší reality.

Pravidelným praktikováním čchi-kungu se člověk pomalu dostává do stavu, který mu umožňuje ovládat svou mysl tak, aby mu sloužila k co největšímu dobru, k odbourání návyků, které způsobují nerovnováhu v těle (přebytek Jangu/Jin(u)) a tím i k vyléčení nemocí, jež vznikají z nesprávného nastavení vnitřního prostředí. Toto cvičení je však zaměřeno i na konkrétní orgány a příbuzné akupunkturní dráhy (játra/žlučník, srdce/tenké střevo, plíce(tlusté střevo, ledviny/močový měchýř, slezina/žaludek a trojitý zářič/perikard) – jejich okysličení, zvědomění a zprůchodnění dopomáhá k lepšímu zdraví, pohyblivosti a celkové vitalitě.

Ceny kurzů ZDE.


Tai ji qi gong

Tai ji qi gong (tchaj-ťi čchi kung) je další druh čínského cvičení, při kterém dochází k propojení tchaj-ťi a čchi kungu. Tchaj-ťi (celým názvem tchaj-ťi chuan) vychází z bojového umění k jehož úplnému zvládnutí je zapotřebí i několik let praxe. Čchi kung je oproti tchaj-ťi snazší a může ho cvičit kdokoliv, v jakémkoliv věku a kondici. Tchaj-ťi čchi kung je jakési kultivování pohybů z tchaj-ťi v rámci čchi kungu. Jedná se o statickou meditaci s cviky, které se využívají v tchaj-ťi sestavách, jako je např.24 forem, apod.

Při tchaj-ťi čchi kungu dochází k rozpohybování všech kloubů a k prokrvení celého těla. Zároveň se snažíme sladit dech a mysl tak, abychom opět dosáhli klidu naší mysli. Na rozdíl od cvičení Qi gong je toto cvičení náročnější na zapamatování si všech forem a navození správného uvolnění při cvičení forem aneb správně formy cvičit, avšak stejně jako u tchaj-ťi chuanu, znáte-li sestavu celou a cvičíte ji pravidelně, pocítíte skutečný efekt tohoto cvičení. Pocit jakéhosi blaha, radosti a vnitřního klidu je možné dosáhnout už po několika lekcích.

Ceny kurzů a místo konání ZDE.

Čím více cvičíš čchi kung, tím lepší máš tai chi a i když nejsi taičista, podstatný pro zdraví je „volný tok řeky“. Cesta císařovny


V případě zájmu o online video kurz Osm kusů brokátu klikněte zde.