LISTOPAD – Plíce

Plíce (fej), takový baldachýn, střecha našeho vnitřního domova, párový orgán ležící ze všech orgánů nejvýše zastřešujíc ostatní. Plíce patří k elementu kov a jsou párovým orgánem tlustého střeva. Jejich čchi je spjata s čchi podzimu.

Plíce jsou jediným plným orgánem, jež je spojený s vnějším prostředím.

Suché podzimní období jim nedělá příliš dobře.

Plíce – dýchání je jedním ze tří zdrojů vytváření a obnovování tělesné čchi. Při nádechu přijímáme čistou čchi ze vzduchu a při výdechu vypuzujeme kalnou čchi (opotřebovanou), a tak dochází k „nahrazování starého novým“.

Plíce řídí čchi celého těla. Čchi z potravy (gu qi) je slezinou poslána do plic, kde se smíchá s čistou čchi zevního prostředí a vznikne osnovná čchi (zong qi). Následně pak plíce tuto čchi šíří celým tělem, vyživují všechny tkáně a podporuje všechny fyziologické procesy.

Plíce jsou horním pramenem vody. Podílejí se na pohybu a vylučování tekutin. Rozptylují tělesné tekutiny do celého těla, aby jej svlažovaly, vyživovaly, chránily a část vyloučily pocením. Spouští také tělesné tekutiny dolů do ledvin a močového měchýře, odkud z těla vychází jako moč. Pokud jsou tyto funkce narušeny, vodní cesty jsou neprůchodné, pak může dojít k zahušťování hlenů, vzniku měkkých vodnatých otoků, atd.

Plíce jsou v úzkém spojení se srdcem. Srdce řídí krev a žíly, ale nápomocny jsou mu i plíce, tím, že řídí čchi celého těla a tedy i tok krve.

„Celé lidské tělo je prostoupeno oběhem čchi a krve; čchi bez krve by byla neharmonická a krev bez čchi by se nemohla pohybovat“.

Je-li plicní čchi oslabená pak nemůže krev dostatečně plnit a mohou se objevit příznaky jako je pocit dušnosti, bušení srdce, zmodrání rtů a jazyka, atp.

Plíce mají mnoho funkcí důležitých pro náš organismus a tak o ně pečujme, jak jen to jde.

Jak jim můžeme pomoci?

Víme, že podzim je obdobím hub a né nadarmo rostou právě v období, kdy je potřeba posílit naše plíce, ať už jejich čchi, jin, odhlenit je.. a k tomu poslouží nejen houby lesní, ale i ty medicinální. Jak odhlenit, doplnit jin nebo čchi a co z toho konkrétně potřebujete právě Vy je pak na osobní konzultaci s odborníkem na tčm.

Základem stravy by mělo být vařené jídlo. Pro podporu čchi plic se pak vybírá chuť pálivá, štiplavá, přirozeně sladká, naopak u doplňování jin plic se nedoporučují zahřívající potraviny a koření, nýbrž potraviny s chutí přirozeně sladkou, fádní, vyrovnanou. Tvorba hlenu, který často zahrazuje plíce vychází často právě z nesprávného stravování.

Čchi plic je nutné neustále kultivovat, ať už skrze jídlo, sport, procházkami na čerstvém vzduchu, pobytem na horách, masírováním hrudníku, dýchacím cvičením nebo cvičením čchi kung zaměřeným na plicní dráhy, které jsou účinné a časově nenáročné.

„S prvním nádechem se na svět rodíme, s posledním výdechem z něj odcházíme.“

Zdroj: KČM I., V.Ando, Martina Kupcová

Related Posts