PROSINEC – Tlusté střevo

Tlusté střevo (ta-čchang), poslední úsek zažívacího traktu. Jde o párový orgán plic a spadá do elementu kov.

Funkcí tlustého střeva jako jangového orgánu je přeprava odpadu a řízení tělesných tekutin, řídí vylučování stolice a moči.

Neméně důležitá je zde i role sleziny, která přeměňuje a přepravuje jídlo, tekutiny a role jater, které zprůchodňují energii čchi a napomáhají tak žaludku/slezině v jejich funkci. 

Na vylučování stolice se vedle tlustého střeva podílejí i plíce, svou sestupnou funkcí (energie) čchi v těle. Tato klesavá (energie) čchi plic umožňuje sestup stolice v tlustém střevě.

„Tlusté střevo je otvorem jin ledvin, dohlíží na přepravu, přijímá věci od sleziny a žaludku a je ve vztahu povrch-nitro s kovem plic. Proto jestliže je čchi plic prázdná, tlusté střevo pak jakoby visí dolů, a také (jeho) čchi se propadává; když střevo má málo tekutin, pak vysychají i plíce, v důsledku čehož je nos suchý a dýchání je velice sevřené. Nahoře je (tlusté střevo) spojeno s tenkým střevem a dole je propojeno s konečníkem; je branou vší vypouštěné čchi. Jestliže vstupní brána (chrup) jednou ztratí svou funkčnost, všechny orgány cang se dostávají do potíží.“

* orgány cang (duté orgány)

„Tlusté střevo řídí celkovou suchost; má rádo vlhkost a nesnáší sucho. Chlad v něm způsobuje průjmy, horkost zase zácpu, při úplavici je bolestivé nutkání na stolici, vznikají hemeroidy a ve stolici se objevuje krev. Tlusté střevo je spojeno vztahem povrch-nitro s plícemi, a proto jeho nemoci jsou většinou léčeny metodami na léčení plic; stejně jako žaludek má jangmingovou dráhu, a proto se při jeho léčbě často vypomáhá i metodami na léčení žaludku.“

Jakým způsobem můžeme udržovat tlusté střevo ve formě?

Metod je jistě celá řada, avšak sem nepatří drastické půsty a hladovění. V čínské medicíně se s tímto zrovna nesetkáme, spíše naopak při hladovění lze prohloubit například prázdnotu sleziny/žaludku, která tam na počátku již může být a její větší oslabení může mít vliv na zbytek trávicího pochodu.

Kromě kultivovaní plicní energie čchi, posílení žaludku/sleziny, zprůchodňování jater, je možné tlusté střevo podpořit skrze potravu bohatou na vlákninu, jak jistě všichni víme a dále lze vybírat potraviny dle syndromů v tlustém střevě. Při zácpě nebo nedostatku tekutin v tlustém střevě můžete zkusit konopné semínko, lněné semínko, lněný olej, lze vybrat i medicinální houby, které lze užívat delší dobu, avšak to je na konzultaci s odborníkem tčm. Taktéž při průjmu, řídké stolici víme, že se doporučuje rýže, může být kaše z rýže, ječmene nebo ovsa. U chronických průjmů kaše s pórkem. Při zácpě je důležitý jistě i pitný režim, zprůchodňovat lze i skrze cvičení na břicho, čchi kung cviky na dráhu tlustého střeva a na samotný orgán. Stimulací i například bodu ST36 (bod žaludku) viz.obrázek, který můžeme stimulovat po přejedení se po vánocích : -). A protože na chod střeva má vliv i stres, zkuste se naladit na poklidný čas vánoc a nenechávejte vše na poslední chvíli.

A zde taková afirmace pro tlusté střevo: „Nechávám vše odejít a přestávám lpít na minulosti“.

Přeji všem krásný a klidný čas adventu!

Zdroj: KČM I.,V.Ando; Martina Kupcová

Related Posts