Jíst s radostí a v uvolněné atmosféře

Jíst s potěšením a radostí v pohodě a uvolněné atmosféře a bez vnějšího rozptýlení vytváří vynikající podmínky pro dobrou regeneraci energie čchi z jídla. Pozitivní pocity a nálada obecně podporují dobrý tok energie čchi. Volný tok energie čchi žaludku a sleziny během jídla podporuje hladké  zpracování potravin a efektivní integraci výživy z potravin v těle. Vyčerpávající rozhovory, diskuse a rozptýlení (televize, rádio, čtení) zatěžují žaludek a slezinu, které jsou zvláště citlivé na emoční napětí jako rozpačitost, starosti, hněv a strach. Negativní emoce blokují a oslabují energii čchi trávicích orgánů, což vede ke ztrátě chuti k jídlu, nadýmání, regurgitaci, a bolesti žaludku. „To mi zvedlo žaludek“; „To mi zničilo chuť k jídlu“; „Z těch zpráv jsem se málem udusil jídlem“ jsou populární způsoby popisující všechny běžné situace. Neustálé vystavování orgánů žaludku/sleziny emočnímu stresu mohou způsobit vážné stravovací poruchy a zažívací potíže, jako je obezita, bulimie, anorexie nebo žaludeční vředy.

Klasické texty doporučují:

„Když je vztek, je snadné potraviny polykat, ale těžko je lze trávit. Když je smutek, je těžké potraviny polykat a trávit. Pokud jsou silné emoce, doporučuje se jídlo pozdržet, dokud neodejdou. Potraviny by měly být vždy požité ve správnou dobu. Usnadňuje to jejich trávení. Jíst později je lepší než jíst příliš brzy a nebýt schopný jídlo strávit. Trávicí potíže jsou doprovázeny problémy, zatímco dobré trávení osvobozuje člověka od starostí. Není vhodné jíst, když silné emoce vřou.“

Dobře žvýkané potraviny podporují energii čchi sleziny, uspokojují hlad rychleji a zabraňují obezitě.

Tip: Čínští lékaři doporučují žvýkat každé sousto 10-15krát před polknutím. To zabraňuje problémům  s hmotností.

„Přestaňte jíst, když to nejvíce chutná“, je dobrý základní princip pro určení správného množství jídla. Po jídle by se neměla objevit ospalost nebo pocit tíhy. Po nadměrném množství jídla je všechna energie čchi  a krev těla stažena do středního ohřívače, aby se vypořádala s přebytkem. Toto zpočátku vede k nadýmání a ospalosti, a v případě dlouhodobého přebytku, oslabuje zažívací orgány a způsobuje poruchu vlhkosti a hlenu.

Čínská dietetika, J.K., volný překlad Martina Kupcová

Related Posts