Slzovka obecná (Jobovy slzy)

Je významnou součástí čínské dietetiky. Semena slzovky obsahují škrob, tuk, bílkoviny, aminokyseliny leucin, tyrosin, lysin. Triterpenoidy coixol, coixan, coixenolid a steroly stigmasterol a kampesterol. Jsou geneticky blíže více kukuřici, než pšenici a tak by měly být bezpečné i pro osoby trpící alergií na lepek.

Účinky z pohledu čínské medicíny:

– odvádí vlhkost a posiluje slezinu

– odvádí vlhkost a odstraňuje blokády

– pročišťuje horkost a vytlačuje hnis

(vodnaté otoky, vlhké teplé nemoci, u syndromu horkého vykapávání moči, písek a kameny v moč.měchýři, zhoršení hybnosti kloubů z výše uvedených příčin)

Slzovka je skvělá v tom, že pomalu odvádí vodu, ale nevyčerpává přitom organismus, proto je možné ji užívat dlouhodobě..NE však v TĚHOTENSTVÍ!!

Doporučená denní dávka 10-30g.

Recepty:

viz.obrázek: Kaše ze slzovky a rýže

Ingredience:

200g (1 hrnek) rýže natural

180g (1 hrnek) slzovky

2L (8 hrnků) vody

Příprava: rýži i slzovku několikrát opláchneme ve vodě. Smícháme je dohromady a necháme přes noc ve vodě. Poté lehce osolíme, přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni cca 1 hodinu, dokud začne kaše houstnout. Pak servírujeme buď na sladko nebo na slano. Kaše je velice podobná kaši Congee (viz.dole) a tak ji můžeme dochutit stejným způsobem např. med, skořici (chceme-li zahřát), dýňový olej, anebo jako přílohu k masu, tzn. se zeleninou, jarní cibulkou, pórkem, atp..

Další:

Slzovková voda: Slzovku opláchneme ve vodě, namočíme zhruba na 1 hodinu do vody – na 1 šálek slzovky dáme 15 – 20 šálků vody. V té samé vodě slzovku uvaříme, na mírném ohni, bez pokličky, cca 1 hodinu. To je vše. Odvar můžete pít teplý i studený a slzovku můžete přidat jako přílohu k nějakému pokrmu nebo si udělat sladkou kaši.

Slzovka nejenom vypadá, ale i se používá podobně jako kroupy, lze ji tedy použít stejným způsobem, třeba do polévky, jako přílohu nebo kaši. U přílohy není potřeba slzovku namáčet, stačí jen opláchnout. Jako příloha: na 2 díly slzovky dejte 1 díl vody, uveďte do varu, na mírném ohni, cca 50-60 minut, dokud se voda nevyvaří.

Related Posts