Léčebná rýžová kaše „Congee“

Kaše“Congee“ je jedna z nejpopulárnějších základních pokrmů v mnoha asijských zemích, která se často podává jako posilující snídaně.

Je vhodná při půstu, pročišťování organismu, průjmu, při rekonvalescenci, k celkové výživě našeho těla. Navíc je lehce stravitelná.

Jako národní jídlo může být zcela odlišná v různých regionech Číny. Většinou se však vaří velké množství a servíruje se celé rodině s jinými studenými pokrmy nebo smaženým jídlem.

Může se podávat s masem, mořskými plody a zeleninou jako je jarní cibulka, pórek, mrkev, ale i na sladko – s ovocem, kustovnicí, datlemi, mákem,…

Příprava rýžové kaše Congee tradičně zabere zhruba 4-6 hodin, na mírném ohni, v 6ti násobném množství vody (záleží na poměru rýže x voda). Existují však možnosti, jak tento proces malinko urychlit a nepřijít přitom o specifickou pudinkovou konzistenci této kaše (viz.dole, a obrázek vlevo).

Rýžová kaše Congee se může vařit ve velkém polévkovém hrnci nebo snadněji v rýžovaru, tlakovém hrnci, pomalém hrnci, apod. Congee se může udělat i ze zbylé rýže a urychlit tak celou přípravu. Je ovšem dobré vědět, že čím déle se vaří, tím více je léčebná.

Recept:

1 hrnek rýže (nejlépe dlouhozrnná)

10-12 hrnků vody nebo vývaru

špetka soli

Můžete zvolit tento postup:

Rýži nejdříve omyjte a pak ponořte do vody na 30 minut. Přidejte ½ polévkové lžíce rostlinného oleje nebo sezamového oleje. Nechte odstát 15 minut (rýži je možné zmrazit předešlý den, předtím než ji ponoříte do vody, další možnosti jsou popsány dole)..

Přiveďte vodu k varu a pak přidejte rýži, kterou jste namočili. Poté co se začne rýže vařit, ztlumte oheň a vařte 30 minut.

Pokud chcete mít rýži dobře oddělenou, míchejte kaši během varu v jednom směru v posledních 5ti minutách.

Rýžová kaše Congee se může podávat samotná. Je ale bez chuti, a tak se doporučuje dochutit dle libosti.

Poznámky k vaření:

1.Zmražení rýže před vařením může urychlit dobu varu a udělat rýži více měkkou a oddělenou. Další možnost urychlení přípravy je ponořit rýži do vody před vařením. Pro ještě rychlejší variantu je možné rýži nejdříve ponořit do vody a pak ji nechat zmrazit a pak uvařit.

2.Do rýže můžeme dát i trochu oleje, aby se rýže hezky oddělila a nelepila na hrnec.

3. Rýže se může dát vařit do studené nebo vroucí vody.

4. Pro zpestření kaše můžeme přidat i zeleninu, mořské plody, kuřecí maso nebo houby,..

Related Posts