Chryzantémy – pro zdraví, krásu a dlouhověkost

Tolik skloňované v čínské medicíně. Co je na nich tak zvláštního?
Letos mně tato květina oslovila už několikrát, nejdřív v sušené formě, pak rozkvetlé ve fialové barvě a nakonec ve žluté. Chryzantéma „JU HUA“ neboli květ podzimního slunce je v čínské kultuře symbol podzimu, ale i radosti z dobré úrody, dlouhověkosti, nesmrtelnosti, dokonalosti, odolnosti a vytrvalosti.
V Japonsku je naopak symbolem císaře a císařské rodiny. Tuto květinu si ve žlutooranžové barvě dali i na císařskou pečeť. Oslavovali její krásu, pořádali festivaly chryzantém. Kdo by to byl řekl..
Osobně bych ji však doporučila určitě mít po ruce v sušené formě, protože může posloužit například u infekcí dýchacích cest, u nemocí zraku, u některých typů bolestí hlavy… Má protizánětlivý účinek, a když nevíte jaký jiný, další čaj popíjet při nemoci, je to dobrá volba.


Vzhledem k tomu, že vstupuje i do meridiánu jater, tak může pomoci i ke zlepšení zraku a je vhodná i u bolestí očí, nateklosti očí, suchosti očí, zánětu spojivek, atp. Obecně v těchto případech by měl být účinnější bílý květ chryzantémy. U nemocí z větrné-horkosti v plicích naopak žlutý květ chryzantémy.

Čaj ze sušených chryzantémových lístků je ale oblíbený i v létě, protože je mírně ochlazující. V Číně se tento čaj popíjí pro dlouhověkost a krásu. A když do něj přidáte kustovnici, tak se tento účinek znásobí 🙂
Je to zajímavá květina a mimo jiné velmi oblíbená v zahradnictví. Kdo má rád barevnou zahradu, tak možná ví, že chryzantémy by neměly chybět.

Citace z klasiků: „(Chryzantémě) se dostalo nejvíce čchi kovu a je lehká, aromatická a čistá. Jelikož vstupuje do plic, rozhýbává čchi jater a spouští dolů protichůdnou čchi, proto dole rodí vodu ledvin, nahoře pročišťuje hlavu a oči, zbavuje škodlivého, které stahuje, a doplňuje řádné, které je čisté a vlhké. Obhospodařuje projasňování zraku. Ačkoli jsou oči vývodem jater, zornička přináleží vodě ledvin. Pokud je voda čistá, pak je zrak jasný, je-li ovšem v játrech horkost, (zrak) se zamlžuje. (Chryzantéma) rozhýbává stísněnost jater a pročišťuje pramen vody; proto projasňuje zrak. Získá-li ji čistá čchi, pak vystupuje vzhůru a kalná horkost sestupuje dolů, a proto mohou i závratě a mžitky sestoupit z hlavy dolů. Zde se používá jin získaná rozhojněním dřeva jater za účelem vypuštění toho, co zadrhává v kovu plic.“ (Yilin zuanyao, 1758 n.l.)

Related Posts