Hořec (latinsky Gentianae radix) neboli Longdan (lung – tan)

Jedna z prvních bylinek, se kterou jsem se setkala v rámci čínské fytoterapie, v podobně jedné čínské bylinné směsi. Většina z nás Hořec nezná a přitom je to tak dobrá léčivka, resp. její kořen.

Osobně se mi líbí její název, který může naznačovat nejen třeba to, že jde o hořkou bylinku, ale třeba že připomíná slovo hoří :), tedy že se může použít pro uhašení ohně, což taky dělá, je silně ochlazující.

V rámci čínské fytoterapie bychom se setkali s názvem Dračí žluč, jelikož význam slova „long“ je „drak, dračí“,  a znak „dan“ je „žlučník, žluč“.

Podle taoistické medicíny sídlí v každém z vnitřních orgánů nějaké božstvo, přičemž božstvo žlučníku se nazývá Longyao, Dračí světlo,  a pojí se s tyrkysovým drakem symbolizujícím východní světovou stranu, protože žlučník zároveň souvisí s východem (prvek dřevo) a zeleně modrou barvou. Hořec má mimořádně hořkou chuť připomínající žluč, proto nese název Dračí žluč.

Existuje mnoho odrůd, na obrázku je přímo Gentiana scabra, kterou bychom našli na okrajích cest, travnatých strání, křovinách ve výškách 400-1700 m.n.m., SV Čína, Vnitřní Mongolsko, Xinjiang, Jiangsu, Anhui, Zhejiang, Hubei, Hunan, Guangdong, Guangxi.

Hořec se různě upravuje, louhuje, praží, míchá s jinými bylinami, aby pak mohl pomoci například se zánětem očí a hrdla následkem vyšlehávajícího ohně žlučníku. Jiná úprava zase může pomoci s pročišťováním jater a ochlazováním krve.

Hořec má tropismus k dráze jater, žlučníku a žaludku (ledviny, močový měchýř), je silně ochlazující a tak dokáže řešit některé nemoci vycházející z plného horka v těle. Je skvělý v tom, že pročišťuje horkost (chladná povaha) a zároveň vysušuje vlhkost (hořká chuť), vypouští játra a ustaluje křeče.  Existuje mnoho receptů s hořcem, které řeší například svědivé vyrážky na pohlavních orgánech, některé typy žloutenky, ale i bolesti hlavy, vysoké horečky s křečemi, tlak v podžebří, atp..

Hořec ale pro své vlastnosti se neužívá dlouhodobě, spíše pro akutní stavy, aby neublížil svým chladem slezině a žaludku v případě jejich prázdného chladu a protože odvádí vlhkost, tekutiny, tak není  dlouhodobě vhodný u prázdnoty jin, tedy tekutin, krve, atp… Nicméně je to jedna z mých oblíbených bylinek a často ji používám spolu s jinými směsmi u ekzémů, vyrážek, oparů..

No a mimo to, je to zároveň pěkná pokojová či venkovní květinka, která může spestřit vaše okolí. Její květy se otevírají na světle, obvykle v srpnu a září. V létě se hodně zalévá, alespoň 4x týdně a občas se ustřihne nějaký ten starší květ, aby nabyla ještě větší krásy :).

Zdroj: Farmakologie klasické čínské medicíny, Vladimír ANDO, str.231-234

Related Posts