Cesta císařovny

Tradiční čínská medicína (TCM) je souhrnný termín zahrnující metody prevence, vyšetření a léčby založené na tradiční čínské medicíně. Její součástí je mimo jiné akupunktura, baňkování, masáže, dietetika, cvičení, bylinná léčba (fytoterapie), které postupem vedou ke zdravějšímu životnímu stylu.

Základními pojmy jsou při pohledu na tělo jako vysoce propojeného systému vzájemně se ovlivňujících orgánů: energie Čchi, principy Jin a Jang a nauka o pěti prvcích. Tyto pojmy najdeme v čínské filozofii a dalších tradičních čínských oborech.

Rovnováha dvou energií Jin a Jang a plynulý tok energie Čchi v celém těle:

Hlavním cílem léčby je obnovit narušenou rovnováhu Jin/Jang a zajistit jejich vzájemnou harmonii (v jazyce západní medicíny hovoříme o obnovení homeostázy) a stimulovat obranné schopnosti organismu. Z pohledu tradiční čínské medicíny, jakékoliv onemocnění je způsobeno nadbytkem nebo nedostatkem Jin a Jangu, a proto se léčba provádí tak, že se vyvažuje jedno či druhé, tedy dodává se nebo naopak „vypouští“ Jin či Jang.

Příklad:

Když je nedostatek energie Čchi, cítíme ztrátu energie, naše schopnost koncentrace se zhorší. Nedostatek Jangu způsobuje chlad v těle, cítíme psychické a fyzické vyčerpání. Naopak nadbytek Jangu se projevuje pocity horka, záchvaty zuřivosti a zvýšenou aktivitou. Časem dojde k dehydrataci těla.

Nadbytek Jin způsobuje vlhko a nahromadění tekutiny v tkáni, což vede k otokům. Vyvolává pocity plnosti, vytváří bronchiální hlen, objeví se celulitida nebo cítíme nevolnost. Nedostatek Jin způsobuje dehydrataci tělních tekutin, následně trpíme pocitem neklidu, nervozity, naše kůže a vlasy jsou suché.

Pro rovnováhu těla jsou také velmi důležité emoce. Nenávist, hněv a agrese vyčerpávají energii Čchi. Studené emoce jako strach, zklamání, smutek, žárlivost, závist, zloba .. blokují energii.

V čínské medicíně se nabízejí různé techniky terapie uvedené na těchto stránkách. Máte-li dotaz na konkrétní proceduru nebo se jen zeptat, zda by Vám čínská medicína mohla pomoci, neváhejte mne kontaktovat ZDE.

Related Posts