Klanopraška čínská „očista jater“

(Schizandra Chinensis )

patří mezi cenné přírodní antioxidanty a adaptogeny. Chrání tělo před zplodinami organismu a vnějšími toxiny (okysličuje krev). Posiluje imunitní systém – přirozeně detoxikuje po požití alkoholu, cigaret či jiných návykových látek. Působí povzbudivě na nervový systém a paměť, napomáhá trávení a působí jako tónikum na játra, plíce a ledviny. Zvyšuje odolnost proti stresu a námaze. Používá se např. u depresivních stavů, u potravinových alergií, sinusitid, při kašli s dušností, astmatu, podporuje dýchání, zvyšuje krevní tlak, zlepšuje zrak, lze ji též použít preventivně k posílení obranyschopnosti těla. Pozor však: Schizandra není vhodná u hypertenze (vysokého krevního tlaku), epilepsie a časného stadia kašle s nachlazením. Plody schizandry mohou vyvolat stahy dělohy, a proto se nedoporučuje těhotným ženám.

Chcete-li na jaře pročistit játra, zkuste třeba tyto recepty. Účinek Klanoprašky čínské působí do několika desítek minut a působí nejméně půl dne.

Recepty:

Odvar z Klanoprašky čínské:

10g celých plodů povařte ve 200ml vody 20 minut na mírném ohni. Užívejte 1 polévkovou lžíci 2x denně. Odvar pak dejte do lednice. Odvar je kyselý – působí na játra!

Míchaná vejce s rajčaty a Klanopraškou čínskou:

1 polévková lžíce mleté schizandry
2 vejce
2 rajčata
olivový olej
popř.čerstvé bylinky dle chuti

Příprava:
Na pánvi, na olivovém oleji rozvaříme doměkka rajčata nakrájená na osminky, poté přidáme vajíčka, schizandru a případně bylinky. Ještě povaříme a několikrát zamícháme, aby se uvařila vajíčka.

Účinky: V této kombinaci schizandra doplňuje energii, snižuje pocit únavy, s využitím např.v období rekonvalescence.

pzn.mletá max.5g denně

Related Posts