DUBEN – Játra

Játra (kan) – vrchní velitel našich úmyslu, plánů a zároveň jinová složka párového orgánu játra/žlučník, jež zastřešuje prvek dřevo a přináleží sezóně jaro.

Játra zařizují průchodnost organismu, jsou reservoirem krve a domovem pro duši CHUN. Mají ráda uvolněnost a nesnášejí stísněnost.

Jedním ze zdrojů tvorby krve je esence z potravy. Tato krev proudí po těle a část z ní se uskladňuje v játrech (dle tčm). Vyživuje je a podílí se na jejich zprůchodnění a uvolnění.

„Játra dostávají krev, a proto (oči) dokáží vidět, nohy dostávají krev, a proto dokáží kráčet, ruce dostávají krev, a proto dokáží svírat, prsty dostávají krev, a proto dokáží uchopit.“ – Suwen, kap.10, s.154

Nedostatek krve ovlivní nedostatek v ostatních částech organismu. Je-li nedostatek krve v očích, může vzniknout šeroslepost, rozmazané vidění nebo pocit sucha v očích.. Je-li nedostatek krve ve šlachách, pak tuhnou a zkracují se. Má-li žena nedostatek krve, může to vyvolat nedostatečnou menstruaci, či její zablokování.. Nedokáží-li játra udržet krev, může dojít k chaotickému toku krve a projevit se třeba vykašláváním krve, krvácením z nosu, silnou menstruací, atd.

Játra zajišťují plynulý tok čchi, tedy plynulost aktivit všech orgánů:

„Když se hýbe čchi, pak se hýbe i krev; když se čchi zahrazuje, potom se i krev sráží“.

„Když se hýbe čchi, hýbe se i voda“.

„Kde je pohyb, tam není bolest, kde je bolest, tam není pohyb“.

Mají-li játra dostatek krve, jsou-li průchodná a uvolněná, pak je vyrovnaný i duševní a emoční život člověka.

Kdo/co/jak jim pomůže? Tak třeba slezina/žaludek, párový orgán podílející se na tvorbě krve. Dejte si slepičí polévku pro podporu její tvorby. Ze slepice pak i vajíčko, když máme ty Velikonoce, které také posiluje krev, yin a čchi. : – )

Dále k játrům patří kyselá chuť, takže výborný je pro ně třeba čaj z Klanoprašky čínské:

Zde je recept:

10g celých plodů povařte ve 200ml vody 20 minut na mírném ohni. Užívejte 1 polévkovou lžíci 2x denně. Odvar pak dejte do lednice.

No a protože čas na regeneraci jater je od 1-3hod.ranní, tak choďte brzo spát, pro dobrou náladu; dejte si pravidelnou dávku zeleně v podobě procházky v přírodě, zacvičte si čchi kung, který uklidní vaší mysl a dodá ještě více energie při změnách počasí, a protože k játrům patří emoce hněvu, tak si k tomu naordinujte ještě denní dávku klidu a může být i heřmánkový čaj : – )

Zdroj: KČM I., Vladimír Ando, Martina Kupcová

Related Posts