Co je dobré vědět o kávě

Konzumace kávy přispívá k vyčerpání ledvin a/nebo k prázdnotě ledvin a úbytku esence JING.

Káva je silná droga. Uvolňuje základní rezervy energie, esenci, ale ničím je nedoplňuje. Konzumace kávy vyčerpává uskladněné zásoby energie v těle a maskuje jeho opravdové vyčerpání. Náruživý kafaři si „půjčují z budoucnosti, aby mohli zaplatit teď“.

Káva, která má hořkou/sladkou chuť, je zahřívající, stimuluje, je diuretická a purgativní. Ačkoli je zpočátku zahřívající, její dlouhodobý efekt je ochlazující.

Osoby s nedostatkem jangu (tedy té aktivní složky těla) nebo s vlhkostí snesou více kávy než ti, kteří mají prázdnotu jin (tedy Ti co jsou tak trochu dehydrovaní sami o sobě), což je i tak trochu jasné, protože káva nás zbavuje tekutin. Káva vstupuje do ústřední dráhy, Chong mai, a může být velmi škodlivá k ženskému reprodukčnímu cyklu, takže nepřehánět to s ní.

K pozitivním účinkům kávy: pomáhá stimulovat organismus u lidí, kteří jedli velké množství jídla, těžké a tučné pokrmy, čistí střeva v důsledku zácpy způsobené touto stravou.

Když pacient pije několik šálků kávy denně, ptám se, jestli to dělají, protože mají rádi její chuť nebo potřebují energii. Pokud pacient má rád chuť kávy, použiji to jako diagnostický nástroj, abych hledala známky nerovnováhy v elementu Ohně – srdci a tenkém střevu…

zdroj: Susan Ondrášek.L.Ac..M.Ac.O.M. (doplnila Martina Kupcová)

Related Posts