Číňané věří, že kyselé-ochlazující potraviny osvěžují tělo, redukují nadměrné množství potu, podporují tvorbu tekutin, a zklidňují „zahřátý“ temperament ochlazením emocionálního „horka“ v játrech / žlučníku.
„Kyselá chuť je svíravá, shromažďuje a uchovává tekutiny.“
Kyselá chuť je tedy kontraindikovaná když na tělo působí akutní vnější povětrnostní podmínky jako je vítr a chlad. Protože když patogenní účinky jsou stále umístěné ve vnějších vrstvách těla, kyselá chuť vtáhne tyto faktory do hlubších vrstev. To zhoršuje průběh onemocnění a snižuje úspěšnost léčby.
(při akutním nachlazení proto žádné ohřáté citrónové šťávy!).
Léčbu, kterou bychom měli zvolit při nachlazení, je ostrá chuť, která otevře póry, podpoří pot a očistí patogenní faktory z povrchu těla.