ÚNOR – Ledviny

1.Ledviny uschovávají esenci JING

2.Ledviny řídí vodu – transformace tekutin, vylučování a zadržování tekutin, podpora dalších orgánů

3.Ledviny řídí nasávání energie Čchi – plíce řídí první polovinu nádechu, ledviny druhou, tzn. náš nádech by nebyl bez nich úplný

Esence JING je naším kořenem, tedy TO, co získáme od svých rodičů a co formuje naší konstituci, sílu, vitalitu. Je naší životní energií. U mužů určuje materiální základ pro produkci spermatu. U žen určuje materiální základ pro vajíčka a tvorbu menstruační krve.

Vzniká v době prenatálního vývoje a nelze ji doplnit. Prenatální esenci lze jen kultivovat, snažit se „zadržovat“ – zbytečně neplýtvat a “doplnit” postnatální esencí – energií získanou z výživy.

Pro určité uchování esence JING můžeme např. chodit brzo spát, pravidelně a zdravě jíst a snažit se získat z jídla co nejvíce, tedy udržovat i žaludek/slezinu potažmo plíce ve správné kondici. Pravidelně a střídmě cvičit, meditovat, chodit na procházky, dýchat čerstvý vzduch, žít střídmým sexuálním životem – především muži..

Esence JING je uchovávána v ledvinách a jejich obdobím je zima, kdy se snažíme především odpočívat, doma v teple, jíst přirozené slané potraviny s vyváženým obsahem soli, dostatečně pít a udržovat bedra v teple..

Zdroj: KČM I., Vladimír Ando, Martina Kupcová

citace v obrázku: Ling-šu, kap.30, s.266

Related Posts