Slzovka obecná YI YI REN (Jobovy slzy)

Kaše Congee se slzovkou

Slzovka obecná je významnou součástí čínské dietetiky. Semena slzovky obsahují škrob, tuk, bílkoviny, aminokyseliny leucin, tyrosin, lysin. Triterpenoidy coixol, coixan, coixenolid a steroly stigmasterol a kampesterol. Jsou geneticky blíže více kukuřici, než pšenici a tak by měly být bezpečné i pro osoby trpící alergií na lepek.

Slzovka má chuť sladkou, povahu mírně chladnou a tropismus ke dráze sleziny, plic a žaludku (játra, ledviny, tlusté střevo)

Účinky Slzovky z pohledu čínské medicíny:

– odvádí vlhkost a posiluje slezinu

– odvádí vlhkost a odstraňuje blokády

– pročišťuje horkost a vytlačuje hnis

(vodnaté otoky, vlhké teplé nemoci, u syndromu horkého vykapávání moči, písek a kameny v moč. měchýři, zhoršení hybnosti kloubů z výše uvedených příčin)

Slzovka je skvělá v tom, že pomalu odvádí vodu, ale nevyčerpává přitom organismus, čchi, proto je možné ji užívat dlouhodobě..NE však v TĚHOTENSTVÍ!!

Doporučená denní dávka 10-30g v odvaru, prášku či pilulkách. Často se vaří na kaši, jelikož jde o potravinu a má vyrovnaný účinek, může se používat i ve vyšších dávkách a dlouhodobě.

Recepty se Slzovkou:

Ingredience (pro větší množství): 200g (1 hrnek) rýže natural / 180g (1 hrnek) slzovky / 2L (8 hrnků) vody

Příprava: rýži i slzovku několikrát opláchneme ve vodě. Smícháme je dohromady a necháme přes noc ve vodě. Poté lehce osolíme, přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni cca 1 hodinu, dokud začne kaše houstnout. Pak servírujeme buď na sladko nebo na slano. Kaše je velice podobná kaši Congee (viz.dole) a tak ji můžeme dochutit stejným způsobem např. med, skořici (chceme-li zahřát), dýňový olej, anebo jako přílohu k masu, tzn. se zeleninou, jarní cibulkou, pórkem, atp..

Další:

Slzovková voda: Slzovku opláchneme ve vodě, namočíme zhruba na 1 hodinu do vody – na 1 šálek slzovky dáme 15 – 20 šálků vody. V té samé vodě slzovku uvaříme, na mírném ohni, bez pokličky, cca 1 hodinu. To je vše. Odvar můžete pít teplý i studený a slzovku můžete přidat jako přílohu k nějakému pokrmu nebo si udělat sladkou kaši.

Slzovka nejenom vypadá, ale i se používá podobně jako kroupy, lze ji tedy použít stejným způsobem, třeba do polévky, jako přílohu nebo kaši. U přílohy není potřeba slzovku namáčet, stačí jen opláchnout. Jako příloha: na 2 díly slzovky dejte 1 díl vody, uveďte do varu, na mírném ohni, cca 50-60 minut, dokud se voda nevyvaří.

Pro odvedení vlhké horkosti je vhodná syrová Slzovka, pro posílení sleziny pražená. Dávkování může být vyšší.

Slzovka obecná

Více k Slzovce a zda je pro Vás vhodná se můžete dovědět na diagnostice tradiční čínské medicíny.

 

Related Posts