Slzovka obecná je významnou součástí čínské dietetiky. Semena slzovky obsahují škrob, tuk, bílkoviny, aminokyseliny leucin, tyrosin, lysin. Triterpenoidy coixol, coixan, coixenolid a steroly stigmasterol a kampesterol. Jsou geneticky blíže více kukuřici, než pšenici a tak by měly být bezpečné i pro osoby trpící alergií na lepek.
Slzovka má chuť sladkou, povahu mírně chladnou a tropismus ke dráze sleziny, plic a žaludku (játra, ledviny, tlusté střevo)
Účinky Slzovky z pohledu čínské medicíny:
– odvádí vlhkost a posiluje slezinu
– odvádí vlhkost a odstraňuje blokády
– pročišťuje horkost a vytlačuje hnis
(vodnaté otoky, vlhké teplé nemoci, u syndromu horkého vykapávání moči, písek a kameny v moč. měchýři, zhoršení hybnosti kloubů z výše uvedených příčin)
Slzovka je skvělá v tom, že pomalu odvádí vodu, ale nevyčerpává přitom organismus, čchi, proto je možné ji užívat dlouhodobě..NE však v TĚHOTENSTVÍ!!
Doporučená denní dávka 10-30g v odvaru, prášku či pilulkách. Často se vaří na kaši, jelikož jde o potravinu a má vyrovnaný účinek, může se používat i ve vyšších dávkách a dlouhodobě.
Recepty se Slzovkou:
Ingredience (pro větší množství): 200g (1 hrnek) rýže natural / 180g (1 hrnek) slzovky / 2L (8 hrnků) vody
Příprava: rýži i slzovku několikrát opláchneme ve vodě. Smícháme je dohromady a necháme přes noc ve vodě. Poté lehce osolíme, přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni cca 1 hodinu, dokud začne kaše houstnout. Pak servírujeme buď na sladko nebo na slano. Kaše je velice podobná kaši Congee (viz.dole) a tak ji můžeme dochutit stejným způsobem např. med, skořici (chceme-li zahřát), dýňový olej, anebo jako přílohu k masu, tzn. se zeleninou, jarní cibulkou, pórkem, atp..
Další:
Slzovková voda: Slzovku opláchneme ve vodě, namočíme zhruba na 1 hodinu do vody – na 1 šálek slzovky dáme 15 – 20 šálků vody. V té samé vodě slzovku uvaříme, na mírném ohni, bez pokličky, cca 1 hodinu. To je vše. Odvar můžete pít teplý i studený a slzovku můžete přidat jako přílohu k nějakému pokrmu nebo si udělat sladkou kaši.
Slzovka nejenom vypadá, ale i se používá podobně jako kroupy, lze ji tedy použít stejným způsobem, třeba do polévky, jako přílohu nebo kaši. U přílohy není potřeba slzovku namáčet, stačí jen opláchnout. Jako příloha: na 2 díly slzovky dejte 1 díl vody, uveďte do varu, na mírném ohni, cca 50-60 minut, dokud se voda nevyvaří.
Pro odvedení vlhké horkosti je vhodná syrová Slzovka, pro posílení sleziny pražená. Dávkování může být vyšší.

Více k Slzovce a zda je pro Vás vhodná se můžete dovědět na diagnostice tradiční čínské medicíny.



