Heřmánek

 Asi nejznámější bylinka, ač tedy není zrovna čínská, ale takový heřmánkový čaj je jeden z nejběžnějších a nejoblíbenějších teplých nápojů, který je známý pro svůj uklidňující účinek a lze ho dát i dětem při bolesti s rostoucími zoubky.

Je vhodný při úzkostech, nervozitě, ale i plynatosti, nevolnosti, zažívacích potížích, průjmu, poruchách spánku, svědění pokožky (heřmánková mast, koupel), menstruačních bolestech a infekcích.

Je zvláště vhodný při bolestech způsobených napětím nebo při pomalém trávení, uklidňuje, pomáhá uvolňovat střevní svalovinu a podporuje pohyb tráveniny ve střevech.                                                           

Je protizánětlivý a má ještě spoustu dalších účinků, avšak stále je to rostlinka, kterou nejčastěji pijeme v podobě čaje pro celkovou pohodu a to stačí. Je to jeden z dalších řekněme celoročních teplých nápojů, které můžeme v podstatě popíjet kdykoliv.

Z pohledu čínské medicíny je vhodný nejvíce na jaře, kdy je čas věnovat se našim játrům, žlučníku.  Povahou jater je, že opovrhují stísněností a proto se doporučuje konzumovat chuťově sladké byliny pro jejich uvolnění a tím je třeba právě heřmánek.

Related Posts