Příznivci tradiční čínské medicíny dobře vědí, že „slaná“ chuť patří k elementu voda, k zimě,.. a že přirozeně slané potraviny posilují ledviny/močový měchýř, které jsou v zimě nejvíce…
Blog
Med a jeho účinky při nachlazení
Občas je dobré připomenout si léčivé účinky medu: Med je podle tradiční čínské medicíny termální povahou NEUTRÁLNÍ, což je dobrá zpráva pro ty, kteří ho konzumují často. Důležité…
Co je dobré vědět o kávě
Konzumace kávy přispívá k vyčerpání ledvin a/nebo k prázdnotě ledvin a úbytku esence JING. Káva je silná droga. Uvolňuje základní rezervy energie, esenci, ale ničím je nedoplňuje. Konzumace…
Odvar z kustovnice čínské
O kustovnici lze toho napsat skutečně mnoho, její blahodárné účinky na zdraví zná dnes už asi každý. Jak ji ale správně používat, abychom z ní získali co nejvíce?…
Heřmánek na játra
Játra se pojí s obdobím jara, je párovým orgánem žlučníku. Jaro je tedy příznivým obdobím k léčbě problémů na dráze jater/jueyin a žlučníku/shaoyang, které najdeme na nohou na…
Slzovka obecná (Jobovy slzy)
Je významnou součástí čínské dietetiky. Semena slzovky obsahují škrob, tuk, bílkoviny, aminokyseliny leucin, tyrosin, lysin. Triterpenoidy coixol, coixan, coixenolid a steroly stigmasterol a kampesterol. Jsou geneticky blíže více…
Klanopraška čínská „očista jater“
(Schizandra Chinensis ) patří mezi cenné přírodní antioxidanty a adaptogeny. Chrání tělo před zplodinami organismu a vnějšími toxiny (okysličuje krev). Posiluje imunitní systém - přirozeně detoxikuje po požití…
Čím více sladkého jíte, tím více ho potřebujete.
Sladká chuť se pojí k orgánu slezina/žaludek dle tradiční čínské medicíny. Přirozeně sladké potraviny slezinu posilují (dýně, rýže,..). Toxické sladké (čokolády, bonbóny, rafinovaný cukr,..) ji oslabují. Je-li slezina oslabená,…
Ing. Martina Kupcová
Martina je terapeut tčm a lektor tchaj-ťi a čchi kung a posledních 8 let se věnuje všem svým aktivitám v oblasti čínské medicíny s vysokým nasazením.
Pobyty hory/moře
Zájezdy hory/moře